“Ze drinken je rijk en eten je arm” is wellicht een uitspraak die u bekend in de oren klinkt. EuroCave geeft u 10 tips om nog meer winst uit uw wijnomzet te halen.

Tip 1: zorg voor de juiste tools

De wijnomzet verhogen is een serieuze aangelegenheid. Om serieus met wijn bezig te zijn, dient u om te beginnen de juiste tools in huis te hebben. Hiermee bedoelen we

Tip 2: investeer in goed glaswerk

Ook een tool, maar belangrijk genoeg om even apart te benoemen. Uw gasten zijn zeker bereid om duurdere wijn te kiezen, maar dan moet het plaatje wel kloppen: de wijn – het glas – de juiste drinktemperatuur – het gerecht.

Tip 3: haal 5 glazen uit één fles

De glazen te vol schenken, kost u marge. Een eenvoudige maar goede tip: laat uw medewerkers oefenen met het uitschenken van 5 glazen uit 1 fles. Natuurlijk oefenen we met water, maar het loont al heel gauw!

Tip 4: zorg voor wijnkennis

Zorg dat uw medewerkers weten wat ze verkopen. Laat ze de wijn zelf proeven en er iets over kunnen vertellen. Hoe enthousiaster ze zelf zijn, des te makkelijker ze de wijn zullen verkopen en dat geldt ook voor de duurdere wijnen.

Tip 5: bepaal de juiste marge

Denk aan de volgende manieren voor het bepalen van de juiste marge en kies datgene wat het beste bij uw filosofie past.

  • Onderhandel met uw wijnleverancier
  • En koop groot c.q. scherp in
  • Kies voor een procentuele marge op uw wijnen
  • Of voor een fixed marge
  • Kies voor iets meer marge op de hardlopers
  • Schenk exclusievere wijnen per glas
  • Maar bewaar ze wel in de Wine Bar

Tip 6: deel de marge met uw medewerkers

Als uw medewerkers weten waar de meeste marge op zit, kunnen ze hierop sturen als iemand een droge witte wijn vraagt. De eerste suggestie wordt meestal gekozen en laat dat nou net die wijn zijn met de meeste marge!

Tip 7: verkoop meer duurdere wijnen

Hoe werkt het meestal: duurdere wijnen – minder marge – maar meer absolute winst. Wat hoort daarbij: kennis van personeel moet goed zijn – meer upselling – meer omzet. Gouden truc, toch?

Tip 8: juiste prijs-kwaliteitverhouding

Alle marge tips ten spijt… het hele plaatje moet natuurlijk wel kloppen. De prijs van de wijn, de kwaliteit, de menukaart, de entourage… Zorg dat de gasten terugkomen, pas dan verdient u het meeste geld.

Tip 9: wijnarrangement

Biedt een wijnarrangement aan bij een menu en zet hier wijnen in met een goede marge. Uw gasten drinken sowieso meerdere glazen wat al voor een bepaalde omzetgarantie zorgt. Schenk de wijnen in net voor het opdienen van het gerecht.

Tip 10: alcoholvrije wijnen

Gegarandeerd een succes als u mee gaat in deze nolo-trend: no/low alcohol. Ook de marges op deze alcoholvrije wijnen kunnen interessant zijn. Iets om u in te verdiepen.

Heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van uw wijnomzet, dan staan wij u graag met raad en daad bij. EuroCave biedt producten voor het optimaal bewaren, serveren en presenteren van uw wijnen. Een goed begin naar een hogere wijnomzet en meer winst.

Bron: Entree Magazine