• Wijn in de horeca – blauwe druiven

    EuroCave | Wijn in de horeca wijnkasten wijnrekken wijnkoeling

Van de wijndruif, vitis vinifera, bestaan wel 10.000 rassen. Dit is de top 6 van de blauwe druiven:

  1. Cabernet sauvignon

De cabernet sauvignon is de meest populaire blauwe druif ter wereld. Hij is krachtig van smaak en komt strak, soms echt stroef over in de mond. Je ruikt altijd cassis, vaak kruidig en soms met tonen van paprika. De cabernet sauvignon vind je eigenlijk overal maar met name in de Bordeaux (o.a. Medoc). Bij een koel klimaat krijg je een strakkere, strengere wijn en bij een warm klimaat krijg je een zachtere wijn, maar altijd met body en beet. De cabernet sauvignon krijgt meestal een houtrijping en dat kan hij heel goed hebben.

  1. Merlot

De merlot is bij veel mensen geliefd om zijn mollige en zachte smaak. Hij valt in de categorie middelzwaar tot redelijk krachtig en kan net als de cabernet sauvignon ook strak en stroef zijn, maar is zeker ronder van smaak. Je ruikt fruit (kers, bes en pruim) en ook chocolade en soms truffel. Je vindt de merlot in de hele wereld, maar de Bordeaux staat er bekend om. Bij een koel klimaat is de smaak strak en pittig, bij een warm klimaat zacht, zwoel en soms een beetje laf. De merlot krijgt vaak houtrijping.

  1. Syraz/shiraz

De syrah is al jaren een rijzende ster. Hij is middelzwaar tot krachtig en heeft soms een soepel mondgevoel, maar meestal stevig. Je ruikt veel, met name fruit (pruim, zwarte kers en framboos), soms bloemen, zwarte peper, leer en tabak. De syrah komt voor in de hele wereld, en wordt in Europa als shiraz aangeduid en in de rest van de wereld als shiraz. De syrah houdt van de warmte. In de klassieke gebieden smaakt hij eleganter en soms aardser. In de moderne gebieden smaakt hij krachtiger, kruidiger en met meer jamachtig fruit.

  1. Pinot noir

De pinot noir staat bekend als delicaat en eigenwijs. Hij is licht tot middelzwaar. Het mondgevoel is vrij strak en door de vele zuren smaakt hij vaak licht stroef. Je ruikt aardbei, gekookte biet, roos of viool en soms smaakt hij aards. Je vindt de pinot noir in de Bourgogne, Elzas, Champagne, Oostenrijk en Duitsland (spätburgunder) en verder in Nieuw-Zeeland en de rest van de wereld, mits het niet te warm is. Bij een koel klimaat krijg je een lichte en frisse wijn. Bij een warm klimaat mag je een ronde en soms wat saaie wijn verwachten door het missen van het pittige zuur.

  1. Sangiovese

Sangiovese betekent letterlijk het bloed van Jupiter. Hij behoort tot de categorie middelzwaar. Hij is aan de strakke kant door veel zuur en tannine, maar tegelijkertijd zacht door rijp, sappig fruit. Je proeft rood fruit (kers, bes en pruim), is aards en kruidig. Je vindt de sangiovese in Italië, Zuid-Amerika en in mindere mate in Zuid-Afrika en Australië.

  1. Tempranillo

De tempranillo is nu ook ontdekt in de nieuwe wijnlanden en behoort tot de categorie middelzwaar tot krachtig. Hij heeft vaak een soepel mondgevoel. Je proeft een ingetogen fruitigheid (aardbei), de houtrijping voegt vaak kruidige aroma’s toe. Je vindt de tempranillo in Spanje en Portugal en is bekend onder verschillende namen: aragones, cencibel, tinta roriz, etc. Als Crianza is hij fris en fruitig. Als Reserva en Gran Reserva heeft hij een houtrijping gehad op Amerikaans hout wat een specifieke zwoele (kokos)smaak geeft.

Bron: het Wijninstituut

Dit artikel is onderdeel van een serie over wijnen in de horeca. Bekijk hieronder ook de andere artikelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *