Wijn bewaren in de horeca

Wijn is een veel besproken onderwerp, maar blijkt in de horeca vaak een ondergeschoven kindje te zijn en dat vinden we bij EuroCave jammer.

Serveren van wijn

We begrijpen dat de nadruk van wijn in de horeca ligt op het serveren. Serveren levert natuurlijk meteen omzet op en daar gaat het uiteindelijk ook om. Maar hoe bewaart u de wijn nou eigenlijk op de juiste manier tot het moment van serveren?

Bewaren van wijn

Als wijnen langer dan één jaar blijven liggen alvorens gedronken te worden, is het van groot belang dat deze wijnen wel onder optimale omstandigheden bewaard worden. Anders is de kans groot dat de wijn “over de kop” gaat.  Waar moet u op letten?

Beste bewaarcondities voor wijn

  1. Een constante temperatuur tussen de 10 en 14° C
  2. Een relatief hoge luchtvochtigheid tussen de 60 en 75%
  3. De flessen moeten donker liggen
  4. De ruimte moet vrij van geuren en vrij van trillingen zijn

En wat gebeurt er als u dat niet doet?

Wat gebeurt er met de wijn als de bewaarcondities niet goed zijn? Er kan veel gebeuren. Zo veel dat we dat niet in één blog krijgen, maar we hebben het verdeeld over meerdere blogs:

  1. Temperatuur
  2. Luchtvochtigheid
  3. Liggend bewaren
  4. Donker bewaren
  5. Vrij van geuren
  6. Vrij van trillingen

Wat moet u dus niet doen

Tip 1: Leg uw wijnvoorraad niet in het restaurant, waar het ongeveer 21° C zal zijn. Niet goed voor het bewaren van de wijn en ook de drinktemperatuur is veel te hoog. Kies de meest koele plaats in het pand of koop een bewaarkast.

Tip 2: Bewaar geopende wijnen niet langer dan 1 dag. Wilt u dat wel doen, maak dan gebruik van een vacumeersysteem of een systeem met stikstof.

Tip 3: Meer wijn verkopen? Laat zien dat u goed voor uw wijn zorgt. Een wijnkast of wijn per glassysteem in uw restaurant zet uw wijnen in de schijnwerpers en zal zeker uw wijnomzet ten goede komen.

We denken graag met u mee! Uw contactpersoon is Lisa Wong, bereikbaar via 03 808 12 42 of l.wong@eurocave.be.