Van de wijndruif, vitis vinifera, bestaan wel 10.000 rassen. Dit is de top 6 van de witte druiven:
-
Chardonnay
De chardonnay is de populairste druif ter wereld. Hij behoort tot de lichte, middelzware tot zware smaakintensiteit en geeft een slank tot echt romig mondgevoel. Je ruikt appel, perzik, abrikoos, vanille en noten. De chardonnay komt voor in de Chablis, Bourgogne, Champagne en kun je vinden in alle wijnlanden. Groeit hij in een koel klimaat dan heeft hij meer zuur en is strakker dan wanneer hij in een warm klimaat groeit. Dan mag je aroma’s van exotisch fruit verwachten. De wijnen worden op hout gerijpt wat als kenmerk geeft: gerookt, geroosterd en kruidig.
-
Sauvignon blanc
De sauvignon blanc is een ideaal aperitief omdat hij zinnenprikkelend is. De smaakintensiteit is licht tot hooguit middelzwaar. De druif geeft een slank en strak mondgevoel door de vele zuren. Je ruikt veel, maar voornamelijk stuivende, fruitige aroma’s, groene appel, passievrucht en gemaaid gras. De suavignon blanc komt voor in de Loire (Sancerre en Pouilly-Fumé), Bordeaux en de rest van de wereld, waar het niet te warm is. Bij een koel klimaat krijg je een strakke wijn met het zuur van een groene appel. Bij een warm klimaat is de wijn zachter en exotischer. De sauvignon blanc wordt zelden op hout gerijpt.
-
Pinot blanc
De pinot blanc is een bekende mossel en asperge wijn. Hij is licht tot middelzwaar en heeft een rond en zacht mondgevoel. De pinot blanc is echt een allemansvriend. Het is een makkelijke, fruitige (appel en peer), frisse en ronde wijn. Niet te strak en niet te romig. We vinden de pinot blanc in de Elzas, Oostenrijk, Duitsland (weissburgunder) en Italië (pinot bianco). De pinot blanc is er van droog tot halfzoet en wordt zelden op hout gerijpt.
-
Riesling
De riesling staat bekend als zuiverend met en ‘zuur’ tot zoete smaak. Hij heeft een lichte tot middelzware smaakintensiteit. Het mondgevoel gaat van droog tot heel zoet, maar altijd met een opvallende fijne fruitzuur. Je ruikt bloemen, fruit (citrus en appel), honing, zilt en soms ook petroleum. De riesling komt voor in Duitsland, Oostenrijk, Elzas, Italië, Australië en Nederland. Ook de riesling wordt zelden op hout gerijpt.
-
Pinot gris
De pinot gris past goed bij de Oosterse keuken en varieert van licht tot zware smaakintensiteit. Het mondgevoel varieert ook: van strak tot vol en rond. De pinot gris is kruidig, fruitig (sinaasappel en exotisch fruit) en pittig. De pinot gris komt voor in Elzas, Oostenrijk, Duitsland (grauburgunder), Italië (pinot grigio) en ook in veel nieuwe wijnlanden. De pinot gris wordt zelden op hout gerijpt.
-
Viognier
De viognier is geurig en apart met een middelzware tot zware smaakintensiteit (krachtig en intens). Het mondgevoel is strak tot vol en rond. Je herkent bloesem, bloemen (kamperfoelie) en exotisch fruit (sinaasappel, mango en abrikoos). De viognier vind je in Frankrijk, Condrieu (Rhône), Languedoc en in vele andere landen. De viognier kom je tegen met en zonder houtrijping.
Bron: Wijninstituut
Dit artikel is onderdeel van een serie over wijnen in de horeca. Bekijk hieronder ook de andere artikelen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!